ARABSKA TORTA
Biskvit:
9 bjelanjaka
250 g šećera
60 g oštrog brašna (alternativno univerzalno ili tip
405 u D)
½ pak. praška za pecivo (=8 g)
30 g mljevenog petit keksa ili plazme
prstohvat soli
150 g datula (ne previše sočne, bolje su suhe datule)
150 g suhih smokava
150 g oraha
50 g grožđica
Fil:
9 žumanjaka
120 g šećera
300 g tamne čokolade
200 g maslaca na sobnoj temp.
Za ukrašavanje:
400 ml vrhnja za šlag
sjeckane pistacije
mljeveni orasi ili lješnjaci
datule
Priprema:
1) Zagrijte rernu na 200 stepeni gornji/donji grijači. Veliki pleh od rerne pomastite pa obložite pek papirom. Pripremite lonac sa vodom (otprilike 3 cm visoko vode) jer će vam para za ovaj recept 3 puta trebati.
2) Odstranite peteljke od smokava i izrežite ih na sitne komadiće. Orahe u multipraktiku tako sameljite da imate i sitnih i malo krupnijih komadića.
3) U posudi sjedinite datule, smokve, grožđice, brašno, prašak za pecivo i keks. Rukama dobro promiješajte kako bi se svi sastojci povezali brašnom. Tako se neće lijepiti u multipraktiku.
4) Ja imam veliki food processor pa ove sastojke od jednom usitnim. Ako imate mali multipraktik, radite u dvije ture. Rezultat je suha smjesa sa puno krupnih komada (pogledajte u videu). U ovu smjesu umiješajte orahe.
5) U loncu zagrijte manju količinu vode pa smanjite vatru na srednju. Dovoljno je da samo lagano kuha i stvara paru. U metalnoj posudi pomiješajte bjelanjke i šećer i stavite ih na paru. Miješajte dok se smjesa ne ugrije i dok se šećer ne otopi. Kad uzmete malo smjese između prstiju, ne smijete osjetiti kristale šećera.
6) U zagrijanu smjesu dodajte so i mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg (to duže traje, naročito ako miksate ručno!)
7) U 2 ture u snijeg od bjelanjaka laganim pokretima umiješajte smjesu od suhog voća.
8) Masu ravnomjerno raspodijelite po plehu pa pecite na 200 stepeni oko 20 min. Ne otvarajte vrata od rerne sve dok se kora peče. Kora će porumeniti i biti mekana. Ne pecite je duže jer ćete je inače isušiti.
9) Koru izrežite po dužini na trake od 10 cm širine. Odvojite ih makazama pa prekrijte krpom kako se nebi osušile. Ostavite da se ohlade a u međuvremenu pripremite kremu.
10) Žumanjke i šećer sjedinite u metalnoj posudi pa ih uz stalno miksanje na pari (srednja vatra!) kremasto umutite. Masa će postajati sve sjajnija i gušća. Osim toga ćete na ovaj način ubiti bakterije, koje se možda nalaze u jajima.
11) Maknite s vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temp. da se hladi. Otopite i čokoladu na vatri pa ostavite da se hladi.
12) Omekšali maslac umutite pa mu dodajte kremu od žumanjaka i čokoladu. Krema na kraju nije ni previše gusta ni tečna. Sjajna je i može se bez problema nanijeti na kolač. Ako vam se desi da je rijetka (pogotovo ako se čokolada nije ohladila dovoljno), vratite je u frižider na 20-30 min pa još jednom promiksajte.
13) Na duguljasti tanjir ili tacnu stavite prvu koru (skinite pek papir) pa premažite 1/3 fila. Potom druga kora i druga trećina fila, pa treća kora i zadnjom trećinom fila je cijelu premažite.
14) Stavite u frižider na hlađenje 45-60 min da se čokolada stegne. Potom vrhnje umutite u šlag pa cijelu tortu premažite. Dekorišite kao u videu pokazano ili na svoj način. Stavite je na barem 1-2 sata na hlađenje. Najlakše se reže kad je hladna. Ja je takvu izrežem pa ostavim na sobnoj temp. oko 20 min. Tako krema malo omekša pa je torta još ukusnija. Tortu možete držati u frižideru i do 7 dana, bez da se pokvari.
Savjet: ne koristite sočne/jako ljepljive datule. Probala sam i imala sam problem da mi se masa prilikom miksanja u multipraktiku/food processoru jako zgrudala jer su se datule lijepile za ostale sastojke. Bilo je teško povezati ih sa snijegom od bjelanjaka. Ako vam se to desi, učinite slijedeće: oduzmite 3-4 kašike od snijega i dobro ga pomiješajte sa masom od suhog voća. Nakon toga ovu mješavinu dodajte u preostali snijeg.
Komentarji
Objavite komentar